Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obfitego trudu. jak przygotować kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film