Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich posiłków.
Wino online)
Które wino podawać do przystawek?
Jeżeli zaczynamy od przystawek, najporządniej postawić na rozkoszne, białe wino, jakie powinno być prawidłowo schłodzone. Od tej zasady jest jednak wyjątek: jeśli przystawki doprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana lub z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.