Smaczna włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród licznych opcji, które daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne jedzenie włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. kuchnia włoska w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film